Mijn blog | Wie ben ik? | Boeken | Recepten | Foto's | Weetjes en tips | Contact | Home | fr | nl

Ratjetoe
en andere (w)etenswaardigheden uit de Franse taalkeuken
Marion Everink
Scriptum
ISBN 9789055947409
Prijs € 24,50

... Ze voelt goed aan waar tussen Nederlanders en Fransen de misverstanden op de loer liggen. Ze hebben zo hun eigen manieren van omgaan met alledaagse voedingsmiddelen als koffie, brood, wijn en kaas. Everink heeft ook begrepen dat je smakelijke kost niet achteloos op een bord kwakt, maar op een aantrekkelijke manier serveert. Samen met vormgever Ad van der Kouwe en fotograaf Johan Huizing is ze daar goed in geslaagd. Tekenares Elleke van Kruijssen bedacht als rode draad een grappige roodharige ober, die smaken en gebruiken met mimiek en gebaren zichtbaar maakt. Wie meent al een aardig mondje keukenfrans te beheersen, kan zijn of haar kennis testen met 120 meerkeuzevragen. Een boek om je vingers bij af te likken.

Leeuwarder Courant 12 november 2010Een taalboek, maar dan leuk. ... Ratjetoe is geen kookboek, maar meer een interessante verzameling wetenswaardigheden voor alle taal-, Frankrijk- en eetliefhebbers. Blijf je verbazen over de betekenis van woorden en test ook zelf je keukenfrans.

Foodies november 2010... Het is een culinair taalboek Frans met anekdotes, recepten en veel humor. Erg amusant zijn de tests om je keukenfrans op de proef te stellen. Niet alleen leerzaam, ook leuk en vrolijk.

Misset Restaurant november 2010Hoe staat het met uw keukenfrans? Toe aan een kleine opfrissing? Dan is Ratjetoe uw boek! Wat donner de la confiture aux cochons betekent (een prachtige versie van ons spreekwoord 'parels voor de zwijnen'), of wat je Franse vriendin bedoelt als ze over haar man vertelt dat hij très pot-au-feu is (een echte huismus - want om pot-au-feu te maken, moet je erg lang thuis blijven), je komt het hier allemaal te weten. Geen voorkennis nodig, dit amusante boek vol leuke weetjes is afgestemd op de absolute beginners onder ons.

Libelle 28 april 2011… Met humor en kennis van zaken geschreven. De foto’s zijn prachtig en de getekende illustraties grappig. Nederlanders die al langer in Frankrijk wonen herkennen de beschreven situaties. Kortom een aanrader voor degenen die regelmatig in Frankrijk komen.

Bol.com…Het boek staat niet alleen vol leuke én handige weetjes, maar is ook heel mooi vormgegeven, met kleurenfoto’s en humoristische illustraties. Ook leuk: er staan testjes in, waarmee je je eigen kennis van de Franse taalkeuken kunt testen!

Frankrijk.blogRatjetoe is dan ook eigenlijk geen kookboek te noemen, maar eerder een taalgids. Of eerder een toeristisch informatieboek? Eigenlijk voor iedereen die aan Frankrijk verknocht is: het boek rept namelijk niet alleen over de taaltechnische aspecten van gerechten en ingrediënten, maar vooral ook over de gebruiken en tradities die verbonden zijn aan de Franse keuken. Daarmee kun je natuurlijk wel de blits maken, en vooral ook breken met die rare Nederlandse gewoontes die hier zo zijn ingebakken. Wil je dus echt een keer chique dineren? Dan is dit een goed boek voor jou! Maar ben je ook gewoon nieuwsgierig naar de achtergrond van veel gerechten? Ook dan raad ik je zeker Ratjetoe aan. Of wil je je verstaanbaar kunnen maken in Frankrijk, maar vind je die taalgidsjes maar niets, omdat je eigenlijk alleen van restaurant naar delicatessezaak loopt? Dan kún je niet zonder dit boek, de ultieme vraagbaak voor de échte Franse cuisine. Een echte culinaire reis naar Frankrijk, vol knipogen, valkuilen en anekdotes over gerechten en dranken. Bovendien is het mooi geïllustreerd met prachtige foto’s en grappige illustraties, waardoor het hele boek een licht karakter houdt.

Wordpress.com… Het is geen kookboek, het is geen taalboek, tja, wat is het eigenlijk? Ratjetoe is in ieder geval een vrolijk boek voor mensen die ‘iets’ hebben met Frankrijk, de Fransen, de Franse taal en vooral de Franse keuken. Ehm, zijn we dat niet allemaal? Ik heb me in ieder geval kostelijk geamuseerd. Soms is het een tikje kinderachtig (“Van een kaasschaaf hebben de Fransen nog nooit gehoord!”), maar laat je daar niet door weerhouden. … Kortom: verplichte kost voor al die Nederlanders met een huisje in Frankrijk die te beroerd zijn om een woord Frans te spreken. Dit boek levert je een complete inburgeringscursus waarmee je eindelijk eens bij al je buren over de vloer komt. Maar ook Francofielen in Nederland kunnen hun lol op want net als ik ontdek je vast nog een hoop wat je niet wist.

www.Koken met Karin.nl
facebook twitter linkedIn blogger