Mijn blog | Wie ben ik? | Boeken | Recepten | Foto's | Weetjes en tips | Contact | Home | fr | nl

Provençaalse ratatouille print

Ratatouille maken is niet een kwestie van wat groenten klein snijden en bij elkaar in de wok gooien. Het bijzondere van een echte Provençaalse ratatouille is dat alle ingrediënten eerst apart worden bereid en daarna kort samen worden gesmoord. Op die manier ontstaan een harmonisch geheel, maar blijft elke groente toch zijn eigen karakter, vorm en kleur behouden. Ratatouille maken is niet in een kwartiertje gebeurd, reken op ca. 3 uur bereidingstijd!
Ratatouille wordt traditioneel gegeten bij gebraden of geroosterd rood vlees, lam of kip. Bereid de ratatouille een dag van tevoren, de smaak komt dan nog beter tot z'n recht.
In mijn recept heb ik gekozen voor peterselie, basilicum en knoflook als kruiden en smaakmakers. Je kunt ook voor de traditionele Provençaalse kruiden kiezen natuurlijk, maar niet voor beide tegelijk. Dat zou teveel van het goede worden. Ik heb ook gekozen voor het toevoegen van venkel, voor een frisse smaak. Maar wanneer je niet van venkel houdt, of het liever echt klassiek wilt houden, laat dan de venkel gerust weg.


Het onderstaande recept is voor ca. 6 personen
Ingrediënten :
 • 2 kleine aubergines
 • 3 kleine courgettes (2 gele, 1 groene)
 • 4 uien
 • Halve venkelknol
 • 2 paprika's (1 rode, 1 orange)
 • 6 grote tomaten
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 eetlepels balsamico-azijn
 • Peterselie, basilicum, knoflook
 • olijfolie
 • Zout, peper

1. Persillade

Een persillade is een mengsel van peterselie, basilicumblaadjes en knoflook. Maal en/of stamp de kruiden fijn en knijp twee teentjes knoflook uit. Meng alles door elkaar met een beetje olijfolie. Houdt de persillade zolang apart.

2. Groenten snijden

Aubergines in de lengte doorsnijden, zonodig de zaden verwijderen. In blokjes van 2 x 2 cm snijden. Courgettes in plakjes snijden.
Aubergines en courgettes in een schaal doen en flink met fijn zout bestrooien. Goed door elkaar mengen. Een half uur laten staan. Zo worden het overtollige vocht en de bitterheid uit de groenten verwijderd.
Uien en venkelknol in fijne reepjes snijden, apart wegzetten.

3. Paprika ontvellen

Wanneer je tijd wilt besparen, kun je het vel op de paprika's laten. Paprika zonder vel, heeft vind ik zelf, een veel fijnere smaak en is minder hard. De methode van ontvellen is nogal 'bruut', maar werkt prima. Ik heb deze afgekeken van Jamie Oliver …
Een paprika tegelijk aan een grote (barbecue)vork prikken en boven de vlam van het fornuis (of op de barbecue) het vel zwart laten blakeren. Daarna elke paprika apart in een stevig plastic zakje doen en hermetisch afsluiten. De paprika's stomen alvast gaar in het zakje. Een half uur laten staan.

4. Tomaten ontvellen

Ook hiervoor geldt, dat je de vellen op de tomaten kunt laten zitten. Persoonlijk vind ik tomatenvellen in de ratatouille meer storen dan paprikavellen. Wanneer je kiest voor niet ontvellen, haal dan in ieder geval wel de zaden en het sap uit de tomaten! Het ontvellen gaat zo: Water in een pannetje aan de kook laten komen. Per twee tegelijk de tomaten erin onderdompelen, PRECIES 10 seconden. Het vel gaat er dan gemakkelijk af, zonder dat de tomaten gekookt zijn en het vruchtvlees tot pap geworden is. De tomaten in vieren snijden, de zaadjes en het sap verwijderen. Het vruchtvlees in reepjes van 1 cm breed snijden. Wegzetten.

5. Groenten bakken

In een koekenpan olijfolie verhitten. Bodem bedekken met één laag courgetteplakjes. Aan beide kanten nét bruin bakken. Let op de temperatuur, ze verbranden snel! Wegzetten.
In dezelfde koekenpan de aubergineblokjes bruin bakken (zonodig wat olie toevoegen). Wegzetten. De paprika's uit de zakjes halen en het vel eraf schrapen met een mes. Let erop dat er geen zwarte resten achterblijven. Het paparikavruchtvlees in stukjes van ca. 3 x 3 cm snijden en in dezelfde koekenpan aan beide zijden licht bakken. Wegzetten.

6. Uienmengsel en tomaten smoren

In dezelfde koekenpan de uien samen met de venkel op zeer laag vuur laten garen, zonder dat ze bruin worden! Met zout en peper bestrooien. De reepjes tomaat er bovenop leggen. Een deksel op de pan doen en ca 10 minuten laten sudderen op laag vuur. Wanneer het vocht uit de tomaten begint te komen, de deksel van de pan halen en op iets hoger vuur langzaam het vocht laten inkoken, totdat een min of meer homogene massa is ontstaan.

7. Ratatouille bereiden

Neem een grote braadpan. Op de bodem een derde van het tomaten/uien/venkelmengsel scheppen. Vervolgens de helft van de courgettes, de aubergines en de paprika's. De helft van de persillade overheen verdelen, de laurierblaadjes toevoegen plus eventueel extra zout en peper. Daar bovenop de helft van het resterende tomatenmengsel, vervolgens de resterende courgettes, aubergines en paprika's. Tenslotte de resterende persillade en het laatste tomatenmengsel toevoegen. Besprenkel het geheel met twee eetlepels balsamicoazijn.
Deksel op de pan doen en op matig vuur 10 minuten laten sudderen. Het loskomende sap steeds weer over de groenten scheppen. Tenslotte nog 10 minuten zonder deksel wat extra vocht laten inkoken, totdat er een klein bodempje aan sap overblijft.

facebook twitter linkedIn blogger